Hennep, de vergeten wonderplant

De vergeten wonderplant

Het is bijna niet voor te stellen dat een plant met zoveel verschillende toepassingsmogelijkheden zo in de vergetelheid is geraakt. Verstoten door de katoen- papier- en olie(plastic) industrie belandde hennep op de lijst van verdovende middelen en kwam daarmee in een dermate negatief daglicht dat haast geen mens hier nog mee geassocieerd wilde worden. De laatste jaren is hier gelukkig verandering in aan het komen. Bij steeds meer mensen ontstaat stilaan het besef dat de plant met hallucinante werking niet hetzelfde is als de industriële variant.

 

 

Geschiedenis

Hennep is een van de oudste gecultiveerde planten en is al circa 12 duizend jaar in gebruik voor productie van textiel, papier, voeding en geneesmiddelen. In 1937 patenteerden de familie Du Pont echter bepaalde procedures om plastic te maken van olie en om papierpulp te maken van hout. Bij invoering van de Opiumwet kwam hennep ook nog eens op de ‘zwarte lijst’ te staan van verdovende middelen. Vanaf 1945 werd de teelt volledig verboden. Waar vroeger papier en touw nog van hennep werden vervaardigd, namen katoen en plastic gretig hun positie in op de markt.

 

Ecologische voordelen

Het engelse woord ‘weed’ omschrijft het goed: hennep is in feite een soort onkruid. Het groeit bijna overal, razendsnel waardoor andere planten geen kans krijgen.

 

Katoen is een alom aanvaard textiel voor de productie van onder meer kleding. Hennep heeft echter veel voordelen op gebied van water, chemicaliën en land. Samengevat:

 • Katoen heeft 10 a 15 duizend liter water nodig om op het land te groeien, en hennep maar een paar honderd liter.
 • Katoen heeft vreselijk veel insecticides en pecticides nodig. Hennep is gewoon sterk, groeit tegen alles op.
 • Hoeveelheid vezel die je per ha aan hennep kan kweken, is ongeveer het dubbele dan van katoen, dus je bespaart ook heel veel land.

 

10 goede redenen om voor hennep te kiezen:

 1. Hennep groeit tot 4x sneller dan een bosaanplanting. De opgenomen CO2 wordt vastgelegd in duurzame goederen.
 2. Voor de katoenteelt wordt volgens Pesticide Action Network 25% van alle insecticiden en meer dan 10% van alle pesticiden ter wereld gebruikt. Voor het telen van hennep zijn beide overbodig
 3. De productie van katoentextiel verbruikt 10x meer water dan die van henneptextiel. Het Aralmeer (Kazachstan), ooit het vierde grootste meer ter wereld, kwam bijna volledig droog te liggen voornamelijk door irrigatie voor katoenplantages.
 4. Hennep produceert 4x meer textielvezels dan katoen per ha en stelt dus landbouwgrond vrij voor bijvoorbeeld lokale voedselproductie.
 5. Hennep levert tegelijkertijd vezels, medicatie, en gezond eiwitrijk voedsel.
 6. Op een veld worden vezel, zaad en uniek bouwmateriaal geproduceerd.
 7. Hennep wordt ook hier geteeld: jaarlijks zo’n 15.000 ha op Europese bodem.
 8. Henneptextiel draagt aangenamer, omdat het uitermate vochtregulerend werkt.
 9. De katoenprijs schommelt sterk, maar de prijs van hennepvezel is een van de meest stabiele prijzen op de markt. Voor de boer betekent dit meer zekerheid.
 10. Met het kopen van hennep producten steun je een innovatieve sector die in vele toepassingen grote energiebesparingen oplevert.

 

 

Gezond

Hennepzaad bevat hoge gehaltes aan onverzadigde vetzuren. Omega6 is voor ca 50% aanwezig, omega3 voor ca 20%. Dit zijn twee essentiële vetzuren die ons lichaam niet kan maken maar wel nodig heeft. Tevens bevat hennep veel gamma-linolinezuur (of GLA), ca 2-6%. Dit is een lang onverzadigd vetzuur dat in niet veel olies voorkomt. Hennepzaad is daarom te verkiezen boven de vis olie, zeker gezien de zware metalen (kwik) welke tegenwoordig in alle vette vis voorkomt door vervuiling. Ook de eiwitten zijn opgebouwd uit alle 9 essesiele aminozuren welke een mens nodig heeft. Door deze gemakelijk verteerbare eiwitten is het een waardevolle eiwit leverancier en daardoor niet alleen een goede vlees vervanger, maar ook voor soja.

bron: o.a. kannabis.be (Wervel)

 

foto: Pantanova

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *