Aluminium, het sluipende gevaar

Aluminium, het sluipende gevaar

Tot voor kort werd aluminium als onschadelijk beschouwd. Het element komt op natuurlijke wijze voor in het milieu en is intussen ook in al onze verbruiksgoederen te vinden. Het kan gevaarlijk zijn.

In mijn praktijk OrthoNature kom ik (red. Isabelle) steeds vaker mensen tegen met verschillende klachten, waaronder vermoeidheid, geheugenproblemen zelfs gewrichtklachten, die vaak hun oorzaak hebben in een hoge concentratie aan aluminium. De meeste patiënten reageren heel verbaasd, omdat ze niet begrijpen hoe ze aan deze aluminiumconcentratie kunnen komen.

De vermoedens over het gevaar van aluminium worden steeds vaker erkend door de reguliere instanties en de bewijzen stapelen zich op.

Aluminium in ons dagelijks leven

barbecue-aluminium-gevaarlijk

Tegenwoordig is aluminium bijna overal te vinden:

in de grond en dus in levensmiddelen die voortkomen uit de grond
in schoonheidsproducten
in eetwaren
in aluminium kookgerei
in drinkwater, soms in bronwater
in veel medicijnen (bepaalde maagzuurremmers)
in vaccins
Het gevolg is dat we aan steeds hogere concentraties aluminium worden blootgesteld.

Hoewel aluminium slechts in minieme hoeveelheden voorkomt, stapelt het zich steeds op, jaar op jaar. Detoxen kan je helpen verontreinigende stoffen (meer dan alleen aluminium) uit je lichaam te verwijderen.

Onderzoek naar risico’s van aluminium

In 2003 publiceerde de Franse overheid een expertiserapport over de risico’s van het gebruik van aluminium. Maar de gegevens waren moeilijk te krijgen en te analyseren, waardoor het ook niet mogelijk was om een duidelijk beeld te krijgen van de eventuele schadelijkheid van aluminium voor de gezondheid of om aanbevelingen op te stellen voor de gezondheid.

In 2008 legde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid de maximaal toegestane dosis van blootstelling vast op 1 mg aluminium per kilo lichaamsgewicht, per week. Maar hoe weten wij aan hoeveel aluminium wij dagelijks blootgesteld worden?

Verdwijnt aluminium vanzelf uit je lichaam?

Het lichaam kan dit metaal moeilijk kwijt raken, waardoor diverse klachten kunnen ontstaan.

Aluminium wordt tevens heel veel gebruikt in schoonheidsmiddelen. Neem eens de moeite om de samenstelling bijvoorbeeld van deodorant te bekijken (ja, ook Sanex) en je zult versteld staan hoe vaak je aluminium tegenkomt. Zo zitten er in 90% van de deodorants aluminiumzouten, soms in hoge dosissen (tot 20% aluminium).

Eén op de twee verzorgingsproducten bevat aluminium. Aluminium om het zweten tegen te gaan, aluminium om de crème beter in de huid te laten doordringen, dan weer als hardende stof in nagellak. Omdat het element in een gewonde huid zes keer meer doordringt in het lichaam, raden bepaalde producenten om na het scheren van de oksel geen deodorant meer te gebruiken waar aluminium in zit…..

Ongeveer de helft van de vaccins bevat aluminium. Het dient als zogenaamd adjuvans (toevoegsel) om de werking van het vaccin te verhogen. Hierdoor hoeven de producenten minder actieve stoffen te gebruiken.

Gebruik geen aluminiumfolie

aluminium folie gevaarlijk

En wat denk je van aluminiumfolie. Dagelijks gebruiken mensen aluminiumfolie om voedsel te bewaren. Zelfs wordt regelmatig aluminiumfolie gebruikt in de oven en zelfs op de barbecue om heerlijke en “gezonde” gerechten klaar te maken.

Met zuur en verhitting treedt een chemische reactie op, waardoor aluminium in het eten terecht kan komen. Zure producten in aluminium pannen koken (rabarber etc…) is ook sterk af te raden.

En men mag het roken ook niet vergeten:

In sigarettenfilters treft men vaak aluminium, waardoor bij het roken en meeroken aluminium tevens vrij komt.

De gevaren van aluminium

Het lichaam kan zelfstandig slechts beperkte hoeveelheden zwaar metalen elimineren. Als het teveel wordt dan stapelt het zich in het lichaam op, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan

Aluminiumzouten zouden een rol kunnen spelen in het ontstaan van borstkanker.

Daar aluminium zich in de hersenen kan opstapelen komt deze zware metaal steeds vaker in beeld in alle onderzoeken over de

ziekte van Parkinson en Alzheimer.

Algemene vermoeidheidsklachten, geheugenproblemen op vrij jonge leeftijd, concentratieproblemen en ADHD bij kinderen vinden ook vaak hun oorzaken in een te hoog concentratie aan aluminium in het lichaam. Mensen met nierfalen zijn zelfs niet in staat om hun lichaam van aluminium te reinigen, waardoor extra risico’s.

Advies

Vermijd het gebruik van aluminiumfolie bij zuurgerechten- en rauw voedsel vooral als het gesneden is.
Gebruik nooit aluminiumfolie in de oven en op de barbecue.
Als je aluminium pannen gebruikt, kook hier geen zuur gerechten in.
Neem de moeite om je deodorant c/q schoonheidsproducten te bekijken en als je aluminium bij de samenstelling aantreft, koop een andere. Nogmaals: check alle schoonheidsproducten en vermijd die waar aluminium inzit.
 
Wees voorzichtig met maagzuurremmers. Vele van hen bevatten aluminium.
Ga af en toe detoxen om je lichaam te reinigen van allerlei gifstoffen.

Aluminium, wat nu?

Voordat klachten ontstaan, stapelt aluminium zich heel langzaam in het lichaam op, jaar op jaar.

Qua definitie is aluminium geen zwaar metaal, maar orthomoleculair gezien associeren wij dit metaal qua invloed op het lichaam vaak met een zwaar metaal. Het verdwijnt niet vanzelf uit je lichaam. Anti-oxidanten zijn helaas in deze situatie niet krachtig genoeg.

Heb je één van de klachten die hierboven genoemd worden, dan zou aluminium wel de boosdoener kunnen zijn.

Goedetenengezondleven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *